Timetable

NOTE – Online live tutorials with dates are highlighted in green (second column). Ideally you need to attend all these but sessions will be recorded!

Unit 1 – Personal developmen						
Unit 2 – Cancer genetic/genomics	Unit 3 – Rare inherited conditions	Unit 4 – Genetic counselling	Unit 5 – Pharmaco- Genetics			

UWE Week	Start Time	Session	Activity	Facilitator/ content experts
Week 9 13/09/21 - Week 12 12/10/21			Enrolement Familiarise yourself with the online Platforms/IT Pre-course readiness - Self-directed learning; online (8h)	N/A
Week 9	17/09/21 9:00-10:00 FRIDAY	Meeting with the cohort	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant discussion led by Prof Aniko Varadi (UWE) and Melanie Watson (NHS)
Week 13 11/10/21		Unit 1	Introduction to the course (Narrated pre- recorded online presentations 3h)	Prof Aniko Varadi
		Unit 1	Goal setting - Self-directed learning; online (2h)	N/A
	15/11/2021 9:00-10:00 FRIDAY	Unit 1	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant discussion led by Prof Aniko Varadi (UWE) and Melanie Watson (NHS)
Week 14 18/10/21		Unit 2	Fundamental Genetics & Genomics (Narrated & pre-recorded online 1h presentation; PowerPoint)	Dr Alexander Greenhough



Week 14 18/10/21		Unit 2	Introduction to the genetic basis of common cancers (Narrated & pre- recorded online 1h presentation; PowerPoint)	Dr Adam Thomas
Week 14 18/10/21		Unit 2	Overview of genetic testing approaches in cancer – case studies (Narrated & pre- recorded online presentations 2x 1h; PowerPoint)	Prof Rachel Butler Dr Neil Ryan
Week 14 18/10/21		Unit 2	Haematological cancers (Narrated & pre- recorded online presentations 2x1h; PowerPoint)	Dr John Moppett Mr Chris Wragg Ms Suriya Kirkpatrick
Week 15 25/10/21		Unit 3	Introduction to the genetic basis of common and rare inherited diseases (Narrated & pre-recorded online 2h presentation; PowerPoint)	Dr Gabrielle Wheaway
Week 15 25/10/21		Unit 3	Overview of genetic testing approaches in common and rare inherited conditions – case studies (Narrated & pre-recorded online presentations 2x 1h; PowerPoint)	Dr Maggie Williams Dr Emma Baple
Week 16 01/11/21	05/11/2021 9:00-10:00 FRIDAY	Unit 2 11	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Dr Neil Ryan Dr Alexander Greenhough
Week 16 01/11/21	05/11/2021 10:00-11:00 FRIDAY	Unit 2 12	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant discussion led by Dr Tracie Miles Prof Rachel Butler Aniko Varadi
Week 16 01/11/21	05/11/2021 11:00-12:00 FRIDAY	Unit 3 13	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Dr Maggie Williams Dr Emma Baple Dr Alexander Greenhough
Week 16 01/11/21	05/11/2021 12:00-13:00 FRIDAY	Unit 3 14	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant discussion led by Ms Janice Bailey Prof Aniko Varadi



Week 16 01/11/21	Non-scheduled activity hroughout weeks 1416.	Units 1-3	Interactive online discussion forum (2h); either in a Forum format (Blackboard) or MS Teams.	Participant led discussion forum with involvement of Dr Adam Thomas
Week 17 08/11/21	N/A	16	Private study week	Prof Aniko Varadi
Week 18 15/11/21		Unit 4 17	Self-directed online learning (2h); non- scheduled activity	NA
Week 18 15/11/21		Unit 4 18	Introduction to genetic counselling skills and talking genomics Narrated pre- recorded online presentation (2h)	Ms Amanda Pichini Dr Alexander Greenhough
Week 18 15/11/21	19/11/2021 9:00-12:00 FRIDAY	Unit 4 19	Putting genetic counselling skills into practice. Scheduled interactive Blackboard Collaborate <u>online live</u> Tutorial (1x3h)	Ms Amanda Pichini Dr Alexander Greenhough
Week 19 22/11/21		Unit 1 20	Preparation for group assessment & overview of requirements for leaflet (Narrated pre-recorded online presentation; 1h; PowerPoint)	Prof Aniko Varadi
Week 19 22/11/21		Unit 4 21	Organisation of the Genomic Medicine Service (Narrated pre-recorded online presentation 2h; PowerPoint)	Prof Andrew Mumford
Week 19 22/11/21	26/11/2021 9:00-10:00 FRIDAY	Unit 4 22	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant discussion led by Dr Tracie Miles Prof Aniko Varadi
Week 19 22/11/21	26/11/2021 10:00-11:00 FRIDAY	Unit 1 23	Scheduled interactive <u>online live</u> Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Participant led discussion forum with Ms Melanie Watson
Week 19 22/11/21	Non-scheduled activity throughout	Unit 4 24	Interactive online discussion forum (2h); either in a Forum format (Blackboard) or MS Teams.	Participant led discussion forum with involvement of Prof Aniko Varadi



	weeks 17-19.			
Week 20		Unit 5	How genomics is personalising	Dr Alexander Greenhough
29/11/21		25	treatments (Narrated pre-recorded online presentation; 2h; PowerPoint)	
Week 20		Unit 5	How genomics is personalising	Prof Rachel Butler
29/11/21		26	treatments – case studies (Narrated pre- recorded online presentations; 2x1h; PowerPoint)	Dr Rebecca Bowen
Week 20	03/12/2021	Unit 5	Scheduled interactive online live	Participant discussion led by Dr
29/11/21	9:00-10:00	27	Blackboard Collaborate Tutorial (1h)	Tracie Miles
	FRIDAY			Prof Aniko Varadi
Week 21		Unit 1	How to plan and deliver a train the trainer	Ms Melanie Watson
06/12/21		28	session (Narrated pre-recorded online presentations; 2h; PowerPoint)	
Week 21		Unit 1	Science communication skills (Narrated	Dr Clare Wilkinson
06/12/21		29	pre-recorded online presentations; 2h; PowerPoint)	
Week 21	10/12/2021	Unit 1	Preparation for group assessment;	
06/12/21	9:00-10:00	30	Scheduled interactive online live	the involvement of Prof Aniko
	FRIDAY		Blackboard Collaborate Tutorial (1h) in break out group format	Varadi
Week 21	10/12/2021	Unit 1	Evaluation of the course (1h) Online live	Ms Melanie Watson
06/12/21	10:00-11:00	31	Blackboard Collaborate Tutorial.	
	FRIDAY			
Week 21	Non-scheduled	Unit 1	Interactive online discussion forum (2h);	Participant led discussion forum
06/12/21	activity	32	either in a Forum format (Blackboard) or	with Dr Alexander Greenhough
	throughout		MS Teams. Non-scheduled activity from	
	weeks 20-21.		week.	
Week 22			Private Study	N/A
13/12/21				
Week 23 20/12/21		33	Christmas vacation – Private Study	N/A



Week 24 27/12/21		34	Christmas vacation – Private Study	N/A
Week 25		35	Private study	N/A
3/1/22				
Week 25 3/1/22	07/01/2022 10:00-11:00		Feed-back on group presentation slides. Scheduled interactive online live	Prof Aniko Varadi (UWE) and Melanie Watson (NHS)
5/1/22	FRIDAY		Blackboard Collaborate Tutorial (2h) in break out group format	
Week 26		36	Private study	N/A
10/01/22				
Week 25			Formative feed-back on information	Prof Aniko Varadi (UWE) and
3/1/22			leaflet.	Melanie Watson (NHS)
-			E-mail your draft for feed-back.	
Week 26				
10/01/22				
Week 27	Group	Unit 1	Group presentations. Scheduled	Ms Melanie Watson, Dr Tracie
17/01/22	Assessment		interactive <u>online live</u> Blackboard	Miles, Dr Alexander
	21/01/2022		Collaborate session (6h)	Greenhough, Ms Catherine
	9:00-15:00			Carpenter Clawson, Prof
	FRIDAY			Aniko Varadi, Ms Amanda Pichini
Week 27	21/01/2022	Unit 1	Review of presentations, overall feed-back	Participant discussion led by
17/01/22	16:00-17:00		Scheduled interactive online live	Prof Aniko Varadi
	FRIDAY		Blackboard Collaborate session (1h)	
Week 28	24/01/2022	Unit 1	Submission of peer-information leaflet	
24/01/22	17:00		(Assessment 2)	
	MONDAY			
Week 28	28/01/2022	Unit 1	Review of goals and objectives set	Participant led discussion forum
24/01/22	9:00-10:00		Scheduled interactive online live	with Prof Aniko Varadi ;
	FRIDAY		Blackboard Collaborate session (1h)	Ms Melanie Watson
				Dr Tracie Miles
Week 29	4/02/2022	Unit 1	Feed-back. Scheduled interactive online	Participant discussion led by



USSJK7-15-M Genomic and Counselling Skills for nurses and healthcare professionals 2021/22

31/01/22	9:00-10:00	live Blackboard Collaborate session (2h)	Prof Aniko Varadi (UWE)
	FRIDAY		

